Kuinka tilaan Japanista (krääsä, doujinshit, proxyjen käyttö)
Etenkin monille animen, mangan, japanilaisten videopelien ja j-musiikin harrastajille tulee joskus tilanne, että kutkuttaisi tilata jotain Japanista. Oli kyseessä sitten fanikrääsää tai paikallisia erikoisuuksia, kaikkea ei olekaan saatavilla Japanin ulkopuolelta! Mutta Japanista tilaaminen osoittautuu nopeasti hieman konstikkaaksi, sillä japanilaiset nettikaupat tai myyjät harvoin postittavat tavaraa ulkomaille. Kuinka siis edetä, jos löytää jotain mieleistä japanilaisesta nettikaupasta?
1. Nettikaupat
Käydään ensiksi läpi muutamia kauppoja, joista voi ostaa. Sanotaan, että haluat ostaa nimenomaan fanitavaraa, doujinsheja (Gen, BL tai hentai), japaninkielisiä mangapokkareita tai korttipelitavaraa. Mikäli haluat vältää kaiken kikkailun proxyjen eli välityspalvelujen kautta, voit kokeilla Goods Republicia, Otaku Republicia, Doujin Republicia, Manga Republicia ja TCG Republicia. Nämä ovat sivuja, joilta voi ostaa Surugaya-kaupan tuotteita melkeinpä mihin maahan tahansa ilman mitään ylimääräisiä vaiheita. Kaikissa Japanin ostoissa kannattaa kuitenkin muistaa, että tuotteiden saapumisessa perille asti menee yleensä viikkoja.
Nämä "Republic"-sivut toimivat sillä logiikalla, että ne tilaavat tuotteet itselleen ja lähettävät ne sitten sinulle. Eli kuin välityspalvelu? Ei aivan, Republic-sivut nimittäin toimivat ostajan päässä aivan kuten mikä tahansa muukin nettikauppa. Postikulut ovat ilmaiset. Erittäin helppoa ja huoletonta ostajalle! Asiakaspalvelu on myös kokemuksen perusteella hyvää. Varoituksen sana, kuitenkin: nämä sivut ovat KALLIITA. Ne saattavat myydä tuotteita jopa kymmenkertaisella hinnalla niiden alkuperäiseen Surugaya-hintaan verrattuna.
Mikä Surugaya sitten? Surugaya on japanilainen nettikauppa, jossa myydään käytettyä tavaraa. Kalliimmille tilauksille postikulut ovat ilmaiset, mutta toimitus yleensä kestää.
Muita nettikauppoja, joita voisi mainita, ovat esimerkiksi Otamart, Mercari, Yahoo Auctions, Amazon Japan ja Booth. Mercari on samantyylinen Surugayan kanssa. Otamartissa myydään myös käytettyä tavaraa, ja tilauksen tekemiseen tarvitsee monesti puhua myyjälle japaniksi. Yahoo Auctions on huutokauppasivu. Amazon lienee itsestäänselvä, ja Booth on sivusto, jolla japanilaiset taiteilijat myyvät töitään. Mukaanlukien tietysti fanitaiteilijat.
2. Proxyn käyttäminen
Mikäli löydät jotain mielenkiintoista miltä tahansa yllä mainitulta sivulta (Republiceja lukuunottamatta), joudut käyttämään proxya saadaksesi tuotteen Suomeen. Proxyt ovat nettisivuja, jotka tilaavat tuotteen puolestasi Japanin sisällä, ja välittävät tuotteen sitten sinulle. Ne vievät välistä hieman "palvelumaksua", joten joudut maksamaan tuotteesta enemmän, kuin japanilainen ostaja.
Proxyja on useita, esimerkiksi Buyee, ZenMarket, FromJapan, WhiteRabbitExpress ja monia muita. Itselläni on kokemusta vain WhiteRabbitExpressistä, mutta voin suositella sitä. Toisin kuin jotkin toiset proxyt, WRE:ssä vastaasi ei tule mitään yllättäviä lisäkuluja, vaan tiedät tilauksesi hinnan alusta lähtien. Ainoastaan postimaksu pitää maksaa tilausta myöhemmällä hetkellä.
Kuinka proxyt siis toimivat? WRE:n nettisivuilla lisäisit tilauksen, johon listaat tuotteen nimen, nettiosoitteen ja hinnan jeneissä. Tuotteiden hintojen lisäksi maksat palvelumaksun sekä postimaksun, jolla proxy tilaa haluamasi tuotteet. Sillä postimaksut ovat tässä vaiheessa vain arvioita, saatat joutua maksamaan muutaman dollarin enemmän (sinulle lähetetään asiasta sähköposti), tai saatat saada rahaa takaisin, mikäli maksut olivat arviota pienemmät. Saat sähköpostiisi viestin, milloin tilaamasi tuotteet ovat saapuneet proxyn varastoon, minkä jälkeen sinun tulee yhdistää (consolidate) tuotteet yhteen pakettiin ja lopuksi maksat tämän paketin postituksesta Suomeen. Muista, että joudun Suomen päässä maksamaan vielä tullin ALV:in ja Postin käsittelymaksun.
Tuntuuko hankalalta? Ongelmia ei pitäisi tulla niin kauan, kun osaat edes jotenkuten englantia. WRE:ssä ainakin on hyvä ja toimivat asiakaspalvelu, jotka auttavat mielellään ongelmissa, sivun käytössä, sekä voivat laittaa japanilaisille myyjille viestiä, mikäli se on tarpeen.
Vaikka suosittelen WRE:tä, ei se aina ole toiminut minulle ongelmitta. Kerran osa tilauksestani hukkui Japanin postiin. Otin kuitenkin WRE:n asiakaspalveluun yhteyttä (löytyy tilauksen vierestä nettisivulta), ja he tilasivat minulle uudet kappaleet ilman lisämaksua. Pari kertaa heidän nettisivunsa ovat myös takkuilleet. Kerran nettisivulle ei tullut tietoa tuotteideni saapumisesta, vaikka ne olivatkin saapuneet varastoon. Toisella kerralla sivu jumittui niin, etten nähnyt tilaukseni tilaa. Nämäkin selvisivät laittamalla aspaan viestiä. WRE säilyttää tuotteita varastossaan n. 30 päivää. Siis mikäli alkaa näyttää siltä, että osa tuotteista ei kahdenkymmenen päivän päästä ole saapuneet varastoon, kannattaa laittaa aspaan viestiä.
3. Entä jos olen japani pro?
Jos osaat navigoida japaninkielisiä nettisivuja tarpeeksi hyvin, ettet kaipaa lisäapua tai ketään muuta tilaamaan puolestasi, kannattaa kokeilla Blackshipiä. En ole itse käyttänyt, mutta olen kuullut kehuja. Sivu on samoilta tekijöiltä, kuin WhiteRabbitExpress.
Blackshipissä tilaat tuotteet nettisivulta ihan itse, mutta laitat osoitteeksi Blackshipin antaman varaston osoitteen. Sieltä varastosta Blackship lähettää tuotteen sinulle. Joudut tietysti silti maksamaan tuotteiden hinnat, postimaksut ja varastotilan, mutta säästät palvelumaksuista! Tämä on siis proxyja halvempi tapa shoppailla.
4. Eivät kaikki japanilaiset kaupat kaipaa proxya
On myös japanilaisia kauppoja, joista voi ostaa ilman proxya. Tällaisia ovat esimerkiksi CDJapan ja amiami. Molemmissa on uusia tuotteita laidasta laitaan. Olen ostanut molemmista, ja perille ovat aina tulleet. CDJapanin sivuilla (en muista amiamista) on myös bonuspistejärjestelmä, jossa saat ostoksista bonuspisteitä tuotteen hinnan mukaan. Voit käyttää pisteitä saadaksesi alennusta tulevista tuotteista. Olen itse hyödyntänyt CDJapania ennakkotilaustuotteiden osalta. Näistä kauposta maksat tietysti tuotteiden hinnat ja postituksen Suomeen, ihan kuten mistä tahansa muustakin verkkokaupasta.
Tässä siis pienoinen ohje, oman kokemuksen perusteella kirjoitettu. Jännitti itse kokeilla proxyja, sillä ne kuulostivat hankalilta, mutta nyt on tullut tilailtua niin paljon viimeisen vajaan kahden vuoden aikana, että kukkaro kiittää (not). Kaikista suurin uhka tässä onkin shoppailuaddiktio. ;)
0 comments:
Lähetä kommentti